Föreläsare på Byggakademin

Föreläsarna på Byggakademin är de bästa i branschen med djup kunskap inom sina respektive fackområden.

De flesta av dem har en akademisk bakgrund, för att nämna några; professor inom byggproduktion, docent inom geoteknik, senior ledarskapskonsult och en av fem ”Leading Individual” inom offentlig upphandling. Deras erfarenheter sträcker sig från ledande befattningar som VD, arbetschef, miljöchef, projekt- och byggledare, arbetsledare, advokat, till arkitekt på stora företag som Zengun, Sensum AB, Sweco, Tyréns och Skanska.

Anna Bley – ÄTA-hantering och juridik

Anna Bley är delägare och grundare av Byggakademin. Anna är rektor och brinner för utbildning och utveckling. Enligt Annas uppfattning, vilket också genomsyrar Byggakademin, är läraren den viktigaste komponenten i en fantastisk utbildning. Som föreläsare ska man förstås ha en djup kunskap om ämnet men också vara inspirerande och vilja hjälpa andra att utvecklas. Anna Bley är i grunden Civilingenjör, Väg och Vatten och har gått Civilingenjörsprogram på Handelshögskolan. Anna är även delägare i ett fastighetsbolag, Åre Duvedfastigheter, samt i ett fastighetsskötarbolag, Finab, med verksamhet i Stockholm och Nyköping. Anna har tidigare arbetat på NCC och Skanska med olika produktionsnära befattningar såsom arbetsledare, kalkylator, inköpare, PC och AC men också haft olika chefsbefattning på bolags- och koncernnivå.

Läs mer om föreläsaren »

Anna Palmgren Hjärpe – ABK 09

Anna Palmgren är advokat och håller kurs i entreprenad- och konsulträtt. Anna arbetar huvudsakligen med entreprenad- och konsulträtt samt tvistlösning. Detta inkluderar att lämna rådgivning om entreprenadbranschens standardavtal (såsom AB 04, ABT 06 och ABK 09), att uppträda som ombud vid tvister i allmän domstol och skiljeförfarande samt att biträda klienter med avtalsskrivning och avtalstolkning. Anna hjälper även till med granskning och upprättande av administrativa föreskrifter. Dessutom agerar hon som rådgivare vid avtalsförhandlingar och vid entreprenadprojekt.

Läs mer om föreläsaren »

Anne Landin – Projektplanering

Anne Landin, civilingenjör Väg och Vatten, är professor i Byggproduktion vid Lunds Universitet med mångårig erfarenhet av forskning inom kvalitetssäkring och kunskapsuppbyggnad. Hon har även arbetat som konsult inom näringslivet på olika sätt, exempelvis genom behörighetsutbildningar för kvalitetsansvariga eller som projektansvarig för revision och utveckling av kvalitetssystem. Hon har ett flertal förtroendeuppdrag både inom akademi och näringsliv.

Läs mer om föreläsaren »

Carola Jansson – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsmiljöansvar för chefer, BAM och OSA

Carola Jansson är arbetsmiljöingenjör och har arbetat med arbetsmiljöfrågor sedan 2001. Hon är utbildad Arbetsmiljöingenjör vid Arbetslivsinstitutet och har även en påbyggnad inom psykosocial arbetsmiljö vid Umeå Universitet. Hon analyserar, organiserar, utbildar och stödjer företag och organisationer inom begreppet arbetsmiljö. Systematiskt arbetsmiljöarbete sammanfattar Carolas främsta kompetensområde. Carola tycker att föreläsa inom arbetsmiljö är ett fantastiskt sätt att nå ut till dig som kan påverka på plats. Tillsammans kan vi förebygga olyckorna.

Läs mer om föreläsaren »

Fredrik Brandberg – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsledarutbildning samt säkerhetskurser

Fredrik har sina examina inom systemvetenskap och ekonomi, är reservofficer och major i armén och har omfattande utlandserfarenhet på högre stabsnivå (Kosovo och Afghanistan), samt arbetar aktivt och på full bredd sedan flera år med utbildningar som på bästa sätt uppfyller säkerhetskraven i byggbranschen. Ge Fredrik Brandberg utrymme och utmaningar inom arbetsmiljö, juridik, krisberedskap, byggsäkerhet och management – sedan börjar saker och ting hända. Kursledaren säger, ”När jag undervisar i BAS P/U så får jag en återkoppling på hur branschen fungerar och utvecklas, hur säkerhet tillämpas och uppfattas samt nivån på de juridiska kunskaper som våra entreprenörer, platschefer och planerare har. Ganska ofta får jag också värdefull information om hur Arbetsmiljöverket har konfronterat våra kunder, hur man interagerar med andra företag i branschen och inte minst hur det ligger till med kunskapsnivån hos byggherrarna. Det finns mycket att göra, och det finns enkla lösningar på svåra problem – om man har kunskapen”.
FREDRIK BRANDBERG (ENG)
Give Fredrik Brandberg space and challenges within work environment, law, crisis emergency, construction safety and management – and things will start to happen. Fredrik has his academic merits in informatics and economy. Further, he is a reserve officer, army major, and has extensive experience from higher staff level (Kosovo and Afghanistan), and on a daily basis he’s working with a broad selection of safety training issues that will fulfill any requirement in construction. The benefits of giving lectures in both Swedish and English are on the palette of my own development, establishing international contacts and having the opportunity to introduce construction and constitutional premises in our wonderful country to foreign guests. And, foreign customers in Sweden do often have complicated projects ongoing, like dismantling nuclear powerplants, assembling wind-power off shore and building large tunnel systems in both Gothenbourg and Stockholm.

Läs mer om föreläsaren »

Håkan Larsson – AMA anläggning 20 & MER 20 fördjupning och Byggledarutbildningen

Håkan Larsson, 38 års erfarenhet inom mark- och infrastruktursektorn både i rollen som entreprenör och beställare, arbetar idag som projekt- och byggledare på SENSUM AB och är föreläsare på AMA anläggning 20 & MER 20 fördjupning samt Byggledarutbildningen. Håkan beskriver sig själv som en lagspelare med en verktygslåda bestående av lång erfarenhet, kompetens, kommunikationsförmåga och ett brinnande engagemang. I och med hans erfarenhet från tiden som entreprenör i kombination med olika roller inom beställarorganisationen så har han ett helhetsperspektiv på de problemställningar som såväl beställare som entreprenör ofta står inför i sina projekt.
Kursledaren säger, ”Mitt brinnande engagemang för branschen som helhet gör att jag även valt att föreläsa om den kunskap jag inhämtat under mina år som entreprenör och beställare. En kunskap vars grund hämtas från våra standardkontrakt och våra unika regelverk. Det är därför viktigt att framför allt yngre medarbetare kommer rätt in där, och lär sig förstå grunderna till våra kontrakt och regelverk. Jag hoppas att ökad kunskap skall leda till minskade tvister och en trevligare arbetsmiljö för oss alla inom byggbranschen”

Läs mer om föreläsaren »

Leif Jendeby – Geoteknik grundkurs

Leif Jendeby är Docent i geoteknik med mångårig erfarenhet av geoteknik och arbetar idag som geoteknisk expert på COWI. Han håller kurser i praktisk geoteknik och är en uppskattad föreläsare. Leif har tidigare varit geoteknikansvarig på Trafikverket och NCC samt varit forskare, handledare och lärare på Chalmers i 10 år. Han har arbetat med det mesta inom geoteknik så som pålgrundläggning, schakter och sponter, släntstabilitet, grundvattenfrågor samt de flesta formerna av jordförstärkning (kalk/cementpelare, djuppackning, armerad jord mm). Väg E6 genom Bohuslän, Mälarbanan, Förstärkning av Nya Ullevi i Göteborg, Götatunneln, Västlänken samt Nya Hisingsbron är exempel på projekt där Leif har eller har haft framträdande roller. Leif står som författare till ett 40-tal publikationer inom geoteknik (artiklar, rapporter, läroböcker). Att sprida kunskap till folk som jobbar praktiskt med markarbeten menar Leif är en viktig uppgift, och han säger också att han själv lär sig något vid varje kurstillfälle.

Läs mer om föreläsaren »

Magnus Stjerndahl – Installations- och energisamordning

Magnus Stjerndahl, civilingenjör med licentiatexamen från Installationsteknik, utbildar blivande energispecialister, förvaltare, byggnadsingenjörer i kurser för installationsteknik och energieffektivisering. Magnus arbetar som energiexpert i nätverk för energieffektivisering inom såväl livsmedelsbutiker, produktion och industri som med enskilda byggnader och hela bestånd av fastigheter. Genom åren har Magnus samordnat och genomfört energikartläggningar och arbetat med att implementera och följa upp åtgärdsförslag för energieffektivisering. Han har även byggt upp system för strukturerat energiarbete i företag, och haft utbildningsansvar i kurser i energieffektivisering och installationsteknik. Idag arbetar Magnus som installationssamordnare i stora projekt och har tidigare haft följande befattningar: Senior Energikonsult/Partner, ÅF, Infrastruktur, Senior Energikonsult, Borås energi och miljö, Teknisk Specialist och Bengt Dahlgren AB, Konsult/Industridoktorand.

Läs mer om föreläsaren »

Magnus Thörn – AMA Anläggning 20 & MER 20 Fördjupning samt Byggledarutbildning

Magnus Thörn, Byggnadsingenjör, har 27 års erfarenhet inom mark- och infrastruktursektorn, både i rollen som entreprenör och beställare, arbetar idag som projekt- och byggledare på SENSUM AB och är föreläsare på kursen AMA Anläggning 20 & MER 20 Fördjupning samt Byggledarutbildning. Magnus är analytisk, lugn och målinriktad. Han har en strak drivkraft och äger förmågan att entusiasmera samt att få gruppen att dra åt samma håll. Magnus har som eget mål att verka som en länk mellan projektering och produktion med syfte att få en bättre, prisvärd och produktionseffektiv produkt. Magnus mål med att föreläsa är att kunna dela med sig av sina erfarenheter med syfte om att försöka vidareutveckla bygg- och anläggningsbranschen.

Läs mer om föreläsaren »

Marcus Munk – Entreprendajuridik grundkurs

Marcus Munk är advokat och håller kurser i entreprenad- och konsulträtt. Marcus arbetar främst inom entreprenad- och konsulträtt samt tvistelösning. Marcus arbetar även med fastighetsrätt och transaktioner. Marcus har bred erfarenhet av att bistå fastighetsägare, byggföretag, konsulter och andra företag samt organisationer med löpande rådgivning i pågående fastighetsprojekt. Han har även bred erfarenhet avseende omfattande infrastrukturprojekt såsom tunnel-, järnvägs- och vägbyggnationer, däribland framtagande och granskning av avtal. Marcus representerar klienter inför allmän domstol och i skiljeförfaranden. Kursledaren säger, ”Jag tycker att det är väldigt intressant att diskutera de olika frågor som kan uppkomma i ett projekt med kursdeltagare som består av såväl entreprenörer som beställare”.

Läs mer om föreläsaren »

Mattias Wittgren – Entreprendajuridik fördjupning

Mattias Wittgren är advokat och håller regelbundet kurser i entreprenad- och konsulträtt. Mattias har mångårig och bred erfarenhet av affärsjuridisk verksamhet med inriktning mot fastighetsrelaterade frågor. Mattias Wittgren är rankad av det internationella rankinginstitutet Legal 500 som en av fem ”leading individuals” inom entreprenadrätt i Sverige. Mattias arbetar med avtalsskrivning och löpande juridisk rådgivning och har expertkompetens inom området entreprenadrätt. Mattias har bred erfarenhet av att bistå klienter med löpande rådgivning i pågående fastighetsprojekt. Han har mycket bred erfarenhet av byggnads- och anläggningsprojekt, avtalsskrivning och förhandlingar inom entreprenadrättens område samt upphandlingar av sådana tjänster. Det kan även nämnas att han i samband med byggnads- och entreprenadprojekt bistår klienter med frågor relaterade till byggherreansvar och arbetsmiljö.

Läs mer om föreläsaren »

Odd Wikner – Kalkyl- och anbudsarbete samt Inköp för alla i byggsektorn

Odd Wikner, har mångårig erfarenhet av inköps- och kalkylfrågor från sitt arbete. Odd har tidigare arbetat som Kalkylchef och distriktinköpsledare på Skanska där anbudsarbete och inköp i projekt varit tongivande aktiviteter. Han anser att god projektering med givna förutsättningar säkrar kostnader och kvalitéer vilket resulterar i lyckade inköp och säkra ekonomiska prognoser. De senaste åren som Distriktinköpsledare och som inköpare på projekt har givet en dimension till i projektekonomins förutsättningar. Kursledaren säger, “Jag tycker kalkyl och inköpsfrågor är väldigt inspirerande att arbeta med och det är här projektets ekonomiska förutsättningar skapas.”

Läs mer om föreläsaren »

Rosanna Willers – AMA-kurser, Arbetsledarutbildning, Ansvarig hantverkare, Projektledning

Rosanna Willers, civilingenjör, Väg och Vatten, håller vår Arbetsledarutbildning och våra kurser för Ansvarig hantverkare och inom AMA. Rosanna har arbetat som arbetsledare och arbetschef på Folkhem och har mångårig och bred erfarenhet inom småhusprojekt med inriktning på kvalitet. Rosanna har också erfarenhet av ramavtalsupphandling på Fastighetskontoret och inom företagshälsovården. “Att få vara med och utveckla andra och även mig själv, är bland det roligaste och viktigaste jag vet.”

Läs mer om föreläsaren »

Sylvia Lindén – LOU för byggsektorn

Sylvia Lindén är advokat och håller kursen LOU för Byggsektorn. Sylvia har arbetat med frågor om upphandling i över femton år både i rollen som advokat och bolagsjurist. Sylvia har omfattande erfarenhet av att arbeta med både leverantörer och upphandlande myndigheter och enheter. Hon fokuserar framför allt på större upphandlingar inom entreprenad, infrastruktur, transport och försvarssektorn. Rådgivningen omfattar regelverket för offentlig upphandling, att upprätta upphandlingsdokument och att tillvarata regler om offentlighet och sekretess under anbudsfasen, att biträda klienter vid förberedelse av anbud och begäran om överprövning till domstol samt att ge råd åt klienter i samband med tolkning, ändring med mera av upphandlade kontrakt. Sylvia är en skicklig och uppskattad föreläsare och kan, genom sin omfattande erfarenhet inom områdena entreprenad och infrastruktur i olika roller, bidra med många egna praktiska exempel och tankar kring utvecklingen av regelverket över tid. Sylvia vill förmedla vad som typiskt sett är viktigt i en affär inom byggsektorn både från leverantörs- och beställarhåll, och varför branschen på många sätt skiljer sig från andra branscher. Sylvia tycker att det är särskilt engagerande att föreläsa för att få interagera med deltagarna och ge dem ett tydligt mervärde och en metod för arbetet med upphandling i deras fortsatta verksamhet.

Läs mer om föreläsaren »