Kontrollansvarig enligt PBL

(5/5 1st recensioner)
Rickard Storm
Raksystems byggkonsultgruppen
Kontrollansvarig enligt PBL

”Nytta i framtida uppdrag som KA”

Kontrollansvarig enligt PBL

Utbilda dig till KA hos oss på kursen Kontrollansvarig enligt PBL. Vi ger dig rätt kunskaper för att bli certifierad. För att bli certifierad KA behöver du ett intyg på avklarad tentamen efter kursen Kontrollansvarig enligt PBL. Våra kunniga och inspirerande föreläsare ger dig bästa förutsättningar för att klara tentamen som behövs för intyget på vår utbildning Kontrollansvarig enligt PBL.

Kursmål

KRAV FÖR ATT BLI CERTIFIERAD KONTROLLANSVARIG

 • Teknisk utbildning med utbildningsintyg
 • Projektlista som visar på erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet
 • Lämplighetsintyg som påvisar lämplighet för uppgiften
 • Intyg från godkänd tentamen efter kursen Kontrollansvarig enligt PBL där du får kunskap om relevanta lagar och regelverk

Läs gärna mer på Boverkets hemsida eller på certifieringsorganens hemsidor RI.SE eller KIWA. Certifikatet gäller i fem år och därefter krävs en ny tentamen.

Målgrupp

Utbildningen Kontrollansvarig enligt PBL vänder sig till dig som ska agera som Kontrollansvarig behörighetsklass N eller K enligt PBL.

Förkunskaper

För att gå kursen Kontrollansvarig enligt PBL krävs inga förkunskaper.

Innehåll

Byggherren ansvarar för att utse en eller flera kontrollansvariga för alla bygglovspliktiga eller anmälningspliktiga byggprojekt. Enligt plan- och bygglagen ska den kontrollansvarige vara certifierad och kunna agera självständigt. För att bli certifierad krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet, lämplighet för uppgiften samt kunskap om relevanta lagar och regelverk. Kursen Kontrollansvarig enligt PBL ger dig den kunskap du behöver för att bli certifierad.

Agenda

 • Plan- och bygglagen (PBL), Plan- och byggförordningen (PBF) samt de föreskrifter som meddelats med stöd av dessa författningar
 • Boverkets byggregler (BBR)
 • Lagen om färdigställandeskydd, Miljöbalken, Avfallsförordningen
 • Lagen om skyddsrum och Förordningen om skyddsrum
 • Arbetsmiljölagen och Lagen om skydd mot olyckor
 • Kulturmiljölagen
 • Entreprenadjuridik och konsumenttjänstlagen med fokus på AB04, ABT06, ABS18
 • Att arbeta som Kontrollansvarig inkl. att upprätta en Kontrollplan
 • Kännedom om kvalitets- och miljöledningssystem (ISO)
 • Tentamen

Praktisk information

Utbildningen Kontrollansvarig enligt PBL omfattar tre dagar med fokus på innehållet i Lagtextens Byggregler och avslutas med tentamen. I priset ingår digital kursdokumentation samt tentamen vid ett ordinarie tentamenstillfälle. I den streamade utbildningen ingår inte tentamen i priset men du kan lägga till tentamen och komma till oss och genomföra den i samband med kursen. Om du väljer att inte genomföra tentamen hos Byggakademin rekommenderar vi dig att kontakta certifieringsorganet RISE, tentamen.person@ri.se, för information om möjlighet att tentera i din ort.

Lagtextens Byggregler ingår i kursavgiften. Eventuell omtentamen skrivs hos valfritt certifieringsorgan till självkostnadspris. Om ni tenterar hos Byggakademin kommer ni att kunna låna AB 04, ABT 06, ABS 18 samt senaste version av standarden ISO´s kvalitets- och miljöledningssystem.

Kommande kurstillfällen

22 – 24 nov
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
22 – 24 nov
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Pris:

16 350 SEK exkl. moms

Pris:

16 350 SEK exkl. moms

Kurslängd:

3 dagar

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

22 – 24 nov
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
22 – 24 nov
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Föreläsare på kursen

Per – Kontrollansvarig enl PBL
Per är utbildad byggnadsingenjör och håller kurser inom Kontrollansvarig enl PBL. Per…

Per – Kontrollansvarig enl PBL

Per är utbildad byggnadsingenjör och håller kurser inom Kontrollansvarig enl PBL. Per jobbar idag som byggprojektledare och kontrollansvarig främst inom industri men även bostäder stora som små. Han har ett förflutet som Utsättare/mätingenjör, Arbetsledare, Produktionschef samt installationssamordnare på Skanska och har drivit egen konsultverksamhet sedan 2002.

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Utbildnigen Kontrollansvarig enligt PBL omfattar 3 dagar. Kursen startar klockan 8.30 och slutar klockan 16.00. Väljer du att genomföra kursen i ett fysiskt klassrum bjuder vi på lunch samt för- och eftermiddagsfika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort


  Frågor om kursen?

  Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.