Han är föreläsare, författare, båtbyggare, segelmakare – och vår mest meriterande seglare.
Gunnar ”Gurra” Krantz, 66, gjorde succé under Byggakademins webbinarium.
– Det gäller att alltid lyfta blicken och släppa prestigen oavsett vilken arbetsplats du är på, säger Gurra Krantz.
Gunnar ”Gurra” Krantz har levt ett liv i idrottens tjänst. Det har handlat om vatten, båtar och världsomseglingar.
– Jag blev introducerad av segling av mina föräldrar Marianne och Birger i början av 1960-talet, säger Gurra Krantz. I början hade vi en motorbåt, sedan köpte pappa en segelbåt.
När Gurra var tio år vann han en seglartävling med en kompis.
– Jag tuggade mycket tuggummi när vi var ute på vattnet. När båten började läcka vatten så tätade vi den med tuggummit. Det var bara vår båt som inte sjönk under tävlingen, säger Gurra Krantz och skrattar. Resten är ett stycke svensk seglarhistoria.
Han började segla på Mälaren, fortsatte till havet i Stockholms skärgård innan världshaven väntade.
I april fyller Gurra 67 år, han är Sveriges mest rutinerade seglare. Gurra Krantz har stor erfarenhet av ledarskap och gruppdynamik efter att ha gjort flera kappseglingar jorden runt med America´s Cup- Whitebread round the World race- och Volvo Ocean Race-projekt.
Gurra Krantz var huvudgäst under Byggakademins senaste webbinarium.
– Gurra pratade mycket om att man ska lyfta blicken och prioritera rätt saker som ledare. Att känna respekt, tillit och förtroende för medarbetare men också vara tydlig med krav och förväntningar och aldrig tillåta villkorade prestationer eller prestige, det var väldigt inspirerande att lyssna på honom, säger Anna Bley, Byggakademins rektor.
– Jag brukar använda olika uttryck när jag är ute på havet. Som quarterback, spelfördelaren i amerikansk fotboll, säger Gurra Krantz.
– Quarterbacken ska lyfta blicken och titta framåt, men ändå springa bakåt för att få ett större och bättre perspektiv på allt.
En kappsegling jorden runt handlar om extrema förhållanden där individualister med olika nationaliteter och kulturella skillnader trängs på en liten yta.
Då gäller det att arbeta ihop som ett lag för att uppnå bästa resultat.
– Egentligen är inte det väsentliga vilken arbetsplats det handlar om när du ska bygga ett lag. Det gäller att du har en tydlig struktur med detaljerade arbetsuppgifter och att du släpper på prestigen, säger Gurra Krantz.
Den professionella skepparen, som i dag driver en marina i Stockholm och som gör sin tredje säsong i Kanal 5-programmet ”Över Atlanten”, pratade under webbinariet om motivation, mål, kamratskap, förberedelser och noggrannhet.
– Utan tydliga mål är det svårt att lyckas. I en grupp måste alla dra åt samma håll även om det finns olika kunskaper och personligheter.
– Gurra pratade om hur viktigt ett förarbete är med planering och andra detaljer. När du väl sitter på båten ska du inte kunna skylla på något. Det han säger är relevant även för den bransch Byggakademin jobbar mot. Vi måste bli mycket bättre på att planera innan vi startar produktionen, precis det som Gurra förmedlar, när produktionen väl är i gång ska allt vara förberett och klart, säger Anna Bley.
Gurra Krantz är även författare. Han har hittills gett ut tre böcker där han berättar om sina erfarenheter från olika seglatser.
Mathilda Scott, chef Kompetensförsörjning på Svevia, höll också ett föredrag under Byggakademins webbinarium.
Svevia är ett fristående statligt bolag som bygger och sköter Sveriges vägar och infrastruktur. I dag har företaget 2000 anställda från Kiruna i norr till Malmö i söder.
Mathilda Scott berättade bland annat om Svevias nya satsning på att coacha sina medarbetare.
– De medarbetare som strävar efter en personlig eller professionell utveckling bokar in sig hos våra internt certifierade coacher. Sessionerna sker helt digitalt, vilket skapar ökade möjligheter för medarbetare i hela landet att medverka. Det här är ett väldigt bra komplement till andra utbildningsinitiativ vi genomför i dag på temat ledarskap och medarbetarskap, säger Mathilda Scott.
– Vi började för knappt ett år sedan och ser det som en investering och det finns ett ökat intresse och engagemang för att utveckla sig själv, berättar Mathilda Scott.
Av Thomas Kingdahl
Rekommenderade utbildningar
Vill du utveckla ditt ledarskap och få praktiska råd och tips för hur du kan stärka ditt ledarskap rekommenderar vi utbildningarna nedan.