Läraren Rosanna Willers: ”Mycket handlar om hur du kommunicerar”
Hon är en av Byggakademins mest anlitade lärare.
Nu ska civilingenjören Rosanna Willers lära tjänstemän och hantverkare allt från att planera till att följa upp sitt arbete.
– Mycket handlar även om att förstå hur du kommunicerar och leder andra, säger Rosanna Willers.
Du behöver ha självinsikt. Förstå hur du kommunicerar och leder andra. Som arbetsledare eller ansvarig hantverkare får jag andra att utföra ett arbete som ska leda till målbilden som finns beskriven i entreprenadhandlingarna. Hur får jag andra att dela samma målbild och hålla sig till avtalad kvalitet, tid och budget?
Du behöver lära dig läsa och förstå kontraktshandlingarna.
Som arbetsledare eller ansvarig hantverkare måste jag veta vad som ingår i vårt åtagande, allt annat är ÄTA! Kontraktshandlingarna ansluter dessutom ofta till standardavtal och referensverk som AMA, vilka jag alltså behöver veta hur jag läser och förstår.
Rosanna Willers har arbetat som lärare åt Byggakademin sedan 2015. Och har en bakgrund som arbetsledare, platschef och arbetschef för stora bostadsprojekt i Stockholm.
Hon håller i närmare 50 utbildningar varje år och hon stortrivs i sin roll och är väldigt uppskattad som föreläsare.
I januari är det dags igen.
Nu handlar det om kurserna arbetsledarutbildning och ansvarig hantverkare.
– Vi kommer att köra fysiska utbildningar men även digitalt nu under coronapandemin, säger Rosanna Willers.
Båda kurserna innehåller i stort sett samma ämnen.
– Arbetsledarutbildningen pågår i sex dagar och är en fördjupande kurs riktad till tjänstemän jämfört med ansvarig hantverkare som håller på i två dagar och vänder sig till dig som är yrkesarbetare, säger Rosanna Willers.
Byggakademins rutinerade och populära lärare pratar gärna om kommunikation.
– Det gäller att ha självinsikt, att du förstår hur du kommunicerar och framför allt hur du leder andra. Det är en grundförutsättning för att ett projekt ska bli lyckat, säger Rosanna Willers.
Arbetsledarutbildningen i korthet:
Dag 1: Genomgång av juridik och avtalsvillkor.
– Vi går även igenom hur du läser ett förfrågningsunderlag och gör en riskanalys, säger Rosanna Willers.
Dag 2: Kalkyl och tidplan.
Dag 3: Ekonomisk avstämning, inköp och arbetsberedning.
– Vi fokuserar på hur man ligger till ekonomiskt i sitt projekt, om tidsplanen håller och om hur man kan ha kontroll på sina inköp, säger Rosanna Willers.
– När det gäller arbetsberedning så innehåller vissa moment i en del projekt högre risker. Det kan vara så att man arbetar med material och maskiner som man normalt inte brukar använda och då får det inte gå fel.
Dag 4: Ha självinsikt.
Förstå hur du kommunicerar och leder andra. Som arbetsledare eller ansvarig hantverkare får jag andra att utföra ett arbete som ska leda till målbilden som finns beskriven i entreprenadhandlingarna. Hur får jag andra att dela samma målbild och hålla sig till avtalad kvalitet, tid och budget?
ÄTA-hantering.
– Vi pratar om det som kanske måste ändras eller tas bort från det projekt man håller på med. Här är det viktigt att man lär sig att läsa vad det står i avtalsvillkoren och kontraktshandlingarna. Beställaren vill i regel bara betala för det man beställt.
Här blir även kommunikationen viktig.
– Jag ser det som det viktigaste verktyget för arbetsledaren, säger Rosanna Willers.
Dag 5: Ledarskap.
– De flesta av mina tidigare kursdeltagare är väldigt intresserade av ledarskap. Det är ett brett ämne. Det som jag pekar mest på är att man ska först gå till sig själv och fundera på sitt eget agerande. Då kommer man att kunna ha större förståelse för hur andra tänker och agerar, säger Rosanna Willers.
Dag 6: Slutbesiktning.
– Vi fokuserar på vad som är viktigt att tänka på när man ska stänga ner ett projekt, slutbesiktning och avetablering, och hur man jobbar för att få sina kunder nöjda, berättar Rosanna Willers.
– Dessutom pratar vi om hur viktigt det är att följa upp sina projekt, att lära sig av sina erfarenheter för att inte begå samma misstag igen och göra bättre ifrån sig i nästa projekt.
– Och sist men inte minst hur ser jag till att hinna med allt? Att effektivisera sin egen tid är viktigt.
Innan kursen är över får deltagarna skriva ett prov.
– De har två timmar på sig och får använda sitt kursmaterial – det är en bra repetition för de sex kursdagarna, säger Rosanna Willers.
Av Thomas Kingdahl