HAGA R.O.T. SERVICE, som funnits cirka 25 år, river, demonterar och återvinner. Företaget har också en egen återvinningsanläggning där bland annat betong och järnskrot sorteras och återvinns. Man var också tidiga på bollen när det kommer till återbruk, långt innan det vart en ”grej” i branschen. ”Det som kan behållas, det behåller vi och säljer vidare”, som John själv uttrycker det. I dagsläget omfattar personalstyrkan omkring 70 personer. Det huvusakliga uppdragsområdet är Östergötland, men företaget är verksamt över hela Sverige.
Genom årens lopp har Haga R.O.T. Service gått en hel del utbildningar, bland annat inom ledarskap och arbetsledning, BAS-U och BAS-P [grundutbildning för byggarbetsmiljösamordnare med inriktning mot mark och anläggning], miljöansvar, juridik och ÄTA-hantering.
– Vi tycker Byggakademin är bra, säger John Torsell, vd för Haga R.O.T. Service. De är normalt väldigt flexibla och tillmötesgående. Har vi haft problem och stött på någonting vi känner att vi behöver veta mer om, så har det alltid gått bra att ringa och förklara vad vi behöver, så har de satt ihop en kurs med bra kursledare och ett upplägg som fungerar för oss.
Är det några av kurserna ni gått som du tycker sticker ut?
– ÄTA-hantering och juridik har varit några av de bästa kurserna jag gått. Att veta hur regelverket faktiskt fungerar. Många tjänster har vi tidigare gjort i princip gratis, när det i själva verket är någonting vi hade kunnat ta betalt för. Det betyder naturligtvis jättemycket.
Hur har det fungerat att kombinera utbildning med jobb?
– Det har gått väldigt bra. Kurserna har varit från en dag till fyra dagar. Själv är jag lite allergisk mot de här kurserna på nätet, även om de säkert fungerar för många. Jag är mer en social människa. Jag vill träffa och prata med folk, även om just det har varit svårt nu under pandemin.
Hur mycket betyder priset för en utbildningen?
– Ett vanligt argument är ju att ”Här utbildar jag personal, och sedan säger de upp sig och börjar någon annanstans”. Visst, det är tråkigt om det händer. Men jag har alltid tyckt det är värt tiden och pengarna. Jag ser det hellre som att har inte råd att INTE utbilda personalen. Den som kan mer blir ju också mer självgående
Skriven av David Liljefors, DHM, Den Moderna Hantverkaren
Publicerad 2022-02-07