Ritningsläsning grundkurs

Ritningsläsning grundkurs

Jobbar du med att bygga nytt, bygga om eller riva byggnader eller anläggningar? I ett byggprojekt finns en mängd olika ritningarna som är viktiga att förstå vid byggnation eller rivning. För att riva eller bygga rätt och kostnadseffektivt måste du kunna läsa och förstå ritningar och kunna omsätta ritningarna till verkligheten. Det är också viktigt att veta vad skillnaden är mellan olika handlingar såsom beskrivning, arkitektritningar, konstruktionsritningar, installationsritningar, PM men även gällande begrepp inom PBL, AMA, BBR och branschregler.

Kursmål

  • Kunna läsa ritningar, tyda måttsättning och mäta oavsett utskriftsformat/datorläsning, göra beräkningar och se hur ritningar kompletterar varandra.
  • Ha en ökad förståelse för bygghandlingar och uppdateringar, ritningsteknik, symbolhantering, hänvisningar och förkortningar.

Målgrupp

Grundkurs i ritningsläsning som vänder sig till dig som är arbetsledare, platschef, kalkylator eller på annat sätt kommer i kontakt med ritningar (A, K, VS, El och Vent).

Förkunskaper

För att gå Ritningsläsning grundkurs krävs inga förkunskaper.

Innehåll

Vi går igenom byggprocessen och alla de handlingar som du behöver känna till.  Du får lära dig mer om uppdateringar, ritningsteknik, symbolhantering, hänvisningar och förkortningar.

Agenda

  • Byggprocessen och dess olika skeden samt handlingars status
  • Genomgång av handlingar – ritningsförteckning, ritningar, tekniska beskrivningar, materialförtekningar, rumsbeskrivningar etc.
  • PM leveranser och PM hantering samt uppdatering av bygghandlingar och revideringar
  • Ritningsläsning för planer, fasader, sektioner, uppställningar, konstruktioner såsom takstolar, betong, detaljer med mera
  • Symbolhantering, tolka och förstå symboler och begrepp som förekommer inom de olika disciplinerna.
  • Skala, måttsättning, kravspecifikationer, mängder, brand- och ljudkrav, typkonstruktioner

Praktisk information

Grundkursen Ritningsläsning omfattar 1 dag. I priset ingår digital kursdokumentation samt att vissa övningar skrivs ut och delas ut.

Kommande kurstillfällen

1 dag på 28 nov 08:30-16:00
Schema
28 nov 08:30-16:00
Stäng
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Pris:

5 900 SEK exkl. moms

Pris:

5 900 SEK exkl. moms

Kurslängd:

1 dag

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

1 dag på 28 nov 08:30-16:00
Schema
28 nov 08:30-16:00
Stäng
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Föreläsare på kursen

Fredrik Solberg – Arbetsledarutbildning, Ansvarig hantverkare, Ansvarig målare och Ritningsläsning
Fredrik, föreläsare på kurserna Ansvarig hantverkare, Arbetsledarutbildning och Ritningsläsning, har en gedigen…

Fredrik Solberg – Arbetsledarutbildning, Ansvarig hantverkare, Ansvarig målare och Ritningsläsning

Fredrik Solberg beskriver sig själv som en social, pragmatisk och kvicktänkt person som ofta kan tänka utanför givna ramar, med en strukturerad förmåga att skapa effektiva lösningar på problem och svårigheter. Att fungera som den centrala punkten i samarbeten och skapa en dynamisk atmosfär är något som han gör med lätthet. Han är skicklig på att engagera människor och få dem att känna sig inkluderade. Dessutom är han noggrann i sitt arbete, pålitlig som en klocka och sprider en positiv energi omkring sig.

Fredrik, föreläsare på kurserna Ansvarig hantverkare, Arbetsledarutbildning och Ritningsläsning, har en gedigen erfarenhet från byggsektorn. Idag arbetar han som projekt- och byggledare och besiktningsman. Han började sin karriär som snickare i början på 2000-talet och har dessutom arbetat under många år som lagbas, platschef och arbetsledare

Fredrik är föreläsare på kurserna:


Ansvarig hantverkare


Ansvarig målare


Arbetsledarutbildning


Ritningsläsning

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Grundkursen Ritningsläsning omfattar 1 dag. Kursen startar klockan 8.30 och slutar klockan 16.00. Kursen genomförs endast i fysiskt klassrum och vi bjuder på lunch och fika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort

[contact-form-7 id="6732" title="Tipsa en vän"]

Frågor om kursen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.