Organisatorisk och social arbetsmiljö

Organisatorisk och social arbetsmiljö

Kursen Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, handlar om psykosociala frågor som stress, konflikter, trygghet, mobbning och stöd från chef och kollegor. Enligt Arbetsmiljölagen har alla rätt till ett bra arbetsklimat och ämnet tas upp specifikt i AFS 2015:14.

Kursmål

 • Efter kursen Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA ska du veta vilka krav lag och föreskrifter ställer inom systematiskt arbetsmiljöarbete och organisatorisk och social arbetsmiljö
 • Du ska känna dig trygg med vem som har vilket ansvar
 • Du ska ha fått förslag och idéer på hur kraven kan omformas till policys, mål och rutiner i er verksamhet så att ni följer gällande lagstiftning
 • Du ska ha fått verktyg för att börja jobba med de organisatoriska och sociala frågorna

Målgrupp

Kursen Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA vänder sig till chefer, arbetsmiljöombud, skyddsombud och övriga befattningar som behöver kunskap om arbetsmiljöfrågor.

Förkunskaper

För att gå utbildning i OSA krävs inga förkunskaper.

Innehåll

Frågor som stress och arbetsklimat hänger ofta samman med hur arbetet är organiserat och hur det sociala samspelet på jobbet fungerar och det är arbetsgivarens ansvar att se till att organisationen och arbetsuppgifter utformas så att alla kan må bra. Kursen Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA tar upp frågor om hur du som chef, ledare och medarbetare kan inspirera, stötta och motivera din arbetsgrupp eller dina kollegor på bästa sätt. Det finns flera sätt att ta reda på hur de anställda upplever trivsel, arbetsklimat och arbetets innehåll. Det kan vara medarbetarsamtal, diskussioner på personalmöten, enkäter eller att man genomför intervjuer. Ju mer man vet om hur de anställda upplever situationen, desto lättare att förändra rätt saker och uppnå resultat. Utbildning i OSA ger kunskaper kring dessa frågor och du får verktyg för att jobba vidare med frågorna. Vi varvar teori med diskussioner och praktiska övningar från bygg- och anläggningsbranschen.

Agenda

 • Grundläggande kunskaper om arbetsmiljölagstiftning
 • Ansvar och roller
 • Systematiskt arbetsmiljöarbete i teori och praktik
 • Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA i teori och praktik
 • Hur man förebygger ohälsosam arbetsbelastning?
 • Hur man förebygger kränkande särbehandling?
 • Anmälan och utredning
 • Vilken dokumentation ska finnas

Praktisk information

Kurs i Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA för byggsektorn omfattar 1 dag. I priset ingår digital kursdokumentation samt att vissa övningar skrivs ut och delas ut.

Kommande kurstillfällen

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Pris:

5 900 SEK exkl. moms

Pris:

5 900 SEK exkl. moms

Kurslängd:

1 dag

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

Inga tillgängliga datum för den valda kursen

Föreläsare på kursen

Carola Jansson – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsmiljöansvar för chefer, BAM och OSA
Carola, föreläsare på våra kurser inom arbetsmiljö är arbetsmiljöingenjör och har arbetat…

Carola Jansson – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsmiljöansvar för chefer, BAM och OSA

Carola Jansson säger, "Att föreläsa inom arbetsmiljö är ett fantastiskt sätt att nå ut till dig som kan påverka på plats. Tillsammans kan vi förebygga olyckorna."

Carola Jansson, föreläsare på våra kurser inom arbetsmiljö är arbetsmiljöingenjör och har arbetat med arbetsmiljöfrågor sedan 2001. Hon är utbildad Arbetsmiljöingenjör vid Arbetslivsinstitutet och har även en påbyggnad inom psykosocial arbetsmiljö vid Umeå Universitet. Hon analyserar, organiserar, utbildar och stödjer företag och organisationer inom begreppet arbetsmiljö. Systematiskt arbetsmiljöarbete sammanfattar Carolas främsta kompetensområde.

Carola är föreläsare på följande kurser:

BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare

Arbetsmiljöansvar för chefer

Bättre arbetsmiljö - BAM för byggsektorn


Organisatorisk och social arbetsmiljö

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Kursen Organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA för byggsektorn omfattar 1 dag. Kursen startar klockan 8.30 och slutar klockan 16.00. Väljer du att genomföra kursen i ett fysiskt klassrum bjuder vi på lunch samt för- och eftermiddagsfika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort

[contact-form-7 id="6732" title="Tipsa en vän"]

Frågor om kursen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.