Installations- och energisamordning

Installations- och energisamordning

Behöver du hjälp med att strukturera upp ert arbete inom installationssamordning för att öka kvalitén och lönsamheten i era projekt? I en fastighet finns flera olika installationer vars syfte är att säkerställa funktioner så att byggnaden kan användas på avsett sätt. För att nå uppställda lönsamhets- och funktionskrav liksom krav för energieffektivitet och få en byggnad med god inomhusmiljö och energieffektiv drift krävs styrning i varje projektskede från gestaltning, projektering, produktion, provning/besiktning till uppföljning. Som installationssamordnare ansvarar du för att projektkraven efterföljs. För att kunna styra projektet mot uppställda energimål behöver installationssamordnaren förstå konsekvenser av systemval och installationers utformning ur ett inomhusmiljö- och energiperspektiv. Som installationssamordnaren ansvarar man för tid- och tekniksamordning samt för kontroll av installationer både okulärt, tekniskt och ekonomiskt.

Kursmål

  • Efter kursen i installations- och energisamordning ska du ha fått en övergripande förståelse för vilka arbetsuppgifter rollen kan ha i olika projektskeden.
  • Efter kursen Installations- och energisamordning ska du ha fått en övergripande förståelse för skillnaderna mellan rollen som installation- och energisamordnare.
  • Efter kursen i installations- och energisamordning ska du ha fått en övergripande förståelse för hur byggnadens tekniska system fungerar och hänger ihop.
  • Kursen ger en grundläggande förståelse av hur systemval och utformning av installationer har en påverkan på byggnadens energianvändning.
  • Du ska ha fått verktyg för att kunna leda installationsarbetet i projektets olika faser och fatta kloka beslut.
  • Du ska känna till risker inom installationssamordning.
  • Du ska ha fått tips på hur du kommunicerar för att säkerställa att alla projektets aktörer har tillgång till gällande dokument.

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som på något sätt kommer i kontakt med installationer och/eller installationssamordning under projektets alla skeden.

Förkunskaper

För att gå utbildningen för Installations- och energisamordnare krävs inga förkunskaper inom installationer men erfarenhet av byggprojekt

Innehåll

Kursen Installations- och energisamordning ger en grundläggande förståelse för hur byggnadens installationsområden värme, ventilation, komfortkyla, styr och el fungerar och hur systemval och installationers utformning har påverkan på byggnadens inomhusmiljö- och energianvändning. I kursen går vi igenom installationssamordnarens roll och hur projekten skall planeras, styras, provas och dokumenteras i de olika momenten från start till mål.

Agenda

  • Byggnadens energiprestanda
  • System för värme, ventilation, komfortkyla styr och el
  • Energieffektivisering
  • Installations-samordnarens roll
  • Projektkrav
  • Verktyg i projektets olika faser
  • Kontroller och provningar
  • Felsökning
  • Risker
  • Kommunikationsvägar
  • Ritningsläsning

Praktisk information

Kursen Installations- och energisamordning omfattar 2 dagar. I priset ingår digital kursdokumentation samt att vissa övningar skrivs ut och delas ut.

Kommande kurstillfällen

04 – 05 sep 2024
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar

Pris:

10 700 SEK exkl. moms

Pris:

10 700 SEK exkl. moms

Kurslängd:

2 dagar

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

04 – 05 sep 2024
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar

Föreläsare på kursen

Magnus – Installations- och energisamordning
Magnus, civilingenjör med licentiatexamen från Installationsteknik, föreläsare på kursen Installations- och energisamordning…

Magnus – Installations- och energisamordning

Magnus, civilingenjör med licentiatexamen från Installationsteknik, föreläsare på kursen Installations- och energisamordning samt utbildar blivande energispecialister, förvaltare, byggnadsingenjörer i kurser för installationsteknik och energieffektivisering. Magnus arbetar som energiexpert i nätverk för energieffektivisering inom såväl livsmedelsbutiker, produktion och industri som med enskilda byggnader och hela bestånd av fastigheter. Genom åren har Magnus samordnat och genomfört energikartläggningar och arbetat med att implementera och följa upp åtgärdsförslag för energieffektivisering. Han har även byggt upp system för strukturerat energiarbete i företag, och haft utbildningsansvar i kurser i energieffektivisering och installationsteknik. Idag arbetar Magnus som installationssamordnare i stora projekt och har tidigare haft följande befattningar: Senior Energikonsult/Partner, ÅF, Infrastruktur, Senior Energikonsult, Borås energi och miljö, Teknisk Specialist och Bengt Dahlgren AB, Konsult/Industridoktorand.

Magnus är föreläsare på kursen:


Installations- och energisamordning

Mats – Installations- och energisamordning
Mats, högskoleingenjör, med inriktning mot bygg, VVS och energi, föreläsare på kursen…

Mats – Installations- och energisamordning

Mats, högskoleingenjör, med inriktning mot bygg, VVS och energi, föreläsare på kursen Installation- och energisamordning. Mats arbetar idag bland annat med energi- och installationssamordning, projekteringsledning installationer, deklarationer, kartläggningar mm för såväl bostäder, lokaler och olika typer av verksamheter. Genom åren har Mats arbetat som byggledare, VVS projektör, installations- och energisamordnare och energiingenjör och arbetat med att implementera och följa upp åtgärdsförslag för energieffektivisering. Mats tycker det är kul att dela erfarenheter och bidra till att öka kunskapen om installationer och energi.

Mats är föreläsare på kursen:


Installations- och energisamordning

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Utbildningen i Installations- och energisamordning omfattar 2 dagar. Kursen startar klockan 8.30 och slutar klockan 16.00. Väljer du att genomföra kursen i ett fysiskt klassrum bjuder vi på lunch och fika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort

[contact-form-7 id="6732" title="Tipsa en vän"]

Frågor om kursen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.