Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn

(5/5 1st recensioner)
Helena Mindedal
Raksystems Dry-IT AB
Bättre Arbetsmiljö – BAM för Byggsektorn

”Föreläsaren Carola är pedagogisk och tydlig. Hon disponerade tiden bra och var entusiasmerande i ämnet. Hon fördelade ordet på ett bra sätt så att ALLA kom till tals. Kursen passar väldigt bra om man är skyddsombud”.

Bättre arbetsmiljö - BAM för byggsektorn

Vi har alldeles för många sjukdomar, skador och tyvärr även dödsfall inom byggsektorn. Har du koll på alla olyckor och tillbud i din organisation? Byggakademins BAM utbildningen syftar till att skapa en säker arbetsmiljö i ert företag. Kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn går igenom lagar och föreskrifter som styr och reglerar arbetsmiljöarbetet och är anpassad för bygg- och anläggningsbranschen. Kursen tar upp fördelarna och effekterna av en god arbetsmiljö.

Kursmål

 • Efter avslutad BAM kurs ska du hitta i lagtext och föreskrifter
 • Du ska kunna säkerställa att er verksamhet lever upp till kraven i Arbetsmiljölagen
 • Du ska kunna skapa bra rutiner för att skapa en säker arbetsmiljö
 • Du ska känna dig trygg med vem som har vilket ansvar

Målgrupp

BAM utbildningen vänder sig till chefer, arbetsmiljöombud, skyddsombud och övriga befattningar som behöver kunskap om arbetsmiljöfrågor.

Förkunskaper

För att gå utbildningen krävs inga förkunskaper.

Innehåll

Kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn fokuserar på hur vi ska genomföra arbetet i praktiken i bygg- och anläggningsbranschen oavsett om du är chef, skyddsombud eller på annat sätt ansvarar för arbetsmiljöuppgifter. Du får tips om rutiner, arbetssätt och metoder och vi lägger extra tid på belastningsergonomiska frågeställningar, riskbedömningar och hur vi skapar en god säkerhetskultur.

På kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn utgår vi från exempel tagna från verkligheten och lägger extra fokus på två viktiga frågeställningar för oss verksamma i byggsektorn nämligen belastningsergonomi och säkerhetskultur. Belastningsergonomi är den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade sjukdomar och skador. Vi går igenom de vanligaste orsakerna och hur man kan arbeta proaktivt för att förebygga skador så långt som möjligt. För att nå visionen noll olyckor och skador räcker det inte med att vi gör riskanalyser och köper skyddsutrustning utan riskanalyserna måste följas och utrustningen användas. Det är här vi anser att en medveten skapad säkerhetskultur är viktig. Hur kan vi aktivt och tillsammans med våra kollegor skapa en arbetsmiljö och kultur som innebär att man är aktsam både om sig själv och andra så att vi håller hela vårt yrkesliv? Och hur skapar vi lugn och harmoni i projekten trots tajta tidplaner och tuffa krav?

Kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn ger kursdeltagaren den kunskap som krävs för att kunna säkerställa att en verksamhet lever upp till de krav som ställs i arbetsmiljölagen. Byggakademins BAM utbildningen ger även kunskaper kring hur en positiv arbetsmiljö kan skapa goda resultat för verksamheten. Vi varvar teori med diskussioner och praktiska övningar från bygg- och anläggningsbranschen. Här får deltagarna möjligheten att relatera lagar och föreskrifter till det som behöver göras i den egna verksamheten för att kunna utveckla ett effektivt arbetsmiljöarbete.

Agenda

 • Varför ska vi arbeta med arbetsmiljö?
 • Grundläggande kunskaper om lagar, regelverk, avtal och föreskrifter kring förhållanden som påverkar arbetsmiljön
 • Arbetsmiljölagen och systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) inklusive roller i arbetslivet, hur vi kan arbeta systematiskt med arbetsmiljön och hur samverkan kan ske
 • Arbetsgivaransvar och delegering
 • Viktiga föreskrifter specifikt för bygg- och anläggningsbranschen såsom buller, vibrationer, kemiska hälsorisker, asbest, syntetiska oorganiska fibrer, kvarts och byggnads samt anläggningsarbete
 • Identifiera och hantera faktorer som är både positiva och negativa för arbetsmiljön, att göra riskbedömningar och gå skyddsronder
 • Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), hur skapar vi en bra säkerhetskultur
 • Hur fungerar vår kropp, hur kan vi förebygga ergonomiska skador

Praktisk information

Kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn omfattar två dagar. I priset ingår digital kursdokumentation samt att vissa övningar skrivs ut och delas ut på plats.

Byggakademin är ackrediterade att registrera kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn på ID 06 kortet.

Kommande kurstillfällen

23 – 24 okt
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
23 – 24 okt
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar
02 – 03 apr 2025
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
02 – 03 apr 2025
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Pris:

9 900 SEK exkl. moms

Pris:

9 900 SEK exkl. moms

Kurslängd:

2 dagar

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

23 – 24 okt
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
23 – 24 okt
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar
02 – 03 apr 2025
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
02 – 03 apr 2025
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Föreläsare på kursen

Carola Jansson – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsmiljöansvar för chefer, BAM och OSA
Carola, föreläsare på våra kurser inom arbetsmiljö är arbetsmiljöingenjör och har arbetat…

Carola Jansson – BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare, Arbetsmiljöansvar för chefer, BAM och OSA

Carola Jansson säger, "Att föreläsa inom arbetsmiljö är ett fantastiskt sätt att nå ut till dig som kan påverka på plats. Tillsammans kan vi förebygga olyckorna."

Carola Jansson, föreläsare på våra kurser inom arbetsmiljö är arbetsmiljöingenjör och har arbetat med arbetsmiljöfrågor sedan 2001. Hon är utbildad Arbetsmiljöingenjör vid Arbetslivsinstitutet och har även en påbyggnad inom psykosocial arbetsmiljö vid Umeå Universitet. Hon analyserar, organiserar, utbildar och stödjer företag och organisationer inom begreppet arbetsmiljö. Systematiskt arbetsmiljöarbete sammanfattar Carolas främsta kompetensområde.

Carola är föreläsare på följande kurser:

BAS-P och BAS-U Byggarbetsmiljösamordnare

Arbetsmiljöansvar för chefer

Bättre arbetsmiljö - BAM för byggsektorn


Organisatorisk och social arbetsmiljö

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Kursen Bättre arbetsmiljö – BAM för byggsektorn omfattar två dagar. Kursen startar klockan 8.30 och slutar klockan 16.00. Väljer du att genomföra kursen i ett fysiskt klassrum bjuder vi på lunch samt för- och eftermiddagsfika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort

[contact-form-7 id="6732" title="Tipsa en vän"]

Frågor om kursen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.