Ansvarig hantverkare

(5/5 1st recensioner)
Hans Fryklund
Metrolit Byggnads AB
Ansvarig hantverkare

”Helhetsbilden har blivit bättre”. “Jag kan rekommendera kursen. Bra upplägg. Pedagogiskt”.

Ansvarig hantverkare

Är du en av de hantverkare som brukar få ta lite extra ansvar i projekt och som behöver en djupare förståelse för byggprocessen? På kursen Ansvarig hantverkare får du som är platsansvarig yrkesarbetare/montör en bättre förståelse för byggledning och du får lära dig arbetsmetoder som du behöver för att vara ansvarig hantverkare.

Kursmål

 • Målet med kursen är att du som är platsansvarig yrkesarbetare/montör ska få en djupare förståelse för bygg- och anläggningsprocessen och förutsättningarna för ett projekt.
 • Du kommer få kunskap om hur du planerar ett projekt på ett strukturerat sätt utifrån ansvarig hantverkares roll och uppgifter
 • Du kommer få kunskap om hur du styr ett eget team effektivt
 • Du kommer få kunskap om hantering av administrativa uppgifterna utifrån ansvarig hantverkares roll och uppgifter
 • Du kommer få kunskap om hur du skapar balans mellan din roll som yrkesarbetare och rollen som ansvarig för att styra lagets dagliga drift

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är platsansvarig yrkesarbetare, hantverkare eller ledande montör.

Förkunskaper

För att gå utbildningen krävs inga förkunskaper.

Innehåll

Vi går igenom vanliga arbetsuppgifter och ger tips på bra metoder och rutiner för hur du kan styra eget team mot uppsatta mål. Kursen varvar kortare teoripass med praktiska övningar och vi kommer bland annat att genomföra arbetsberedning med en riskanalys, gå skyddsrond, föra dagbok och ta fram enklare dokumentation när det gäller ÄTA-hantering.

Agenda

 • Introduktion till bygg- och anläggningsbranschen – genomgång av arbetsbeskrivning, roller i byggprocessen och vilket ansvar företaget har beroende på vilken entreprenadform som är upphandlad.
 • Kontraktshandlingar & AMA: Att läsa avtal och tekniska beskrivningar inklusive koppling till AMA. Vikten av att veta vad som står i kontraktshandlingarna.
 • Kalkyl- och tidplan: Grundläggande att läsa och förstå en kalkyl/ budget och tidplan. Genomgång av anbudsprocessen.
 • Praktisk ÄTA-hantering: Två olika ÄTA i standardkontrakten AB/ABT. Hinder, forcering, rubbning. Arbetssätt och prissättning ÄTA.
 • Att föra dagbok: Varför ska dagbok skrivas och vad ska stå i den.
 • Avrop och inköp: Beställarkrav och interna krav på inköp. Vikten av planering och framförhållning av inköp och avrop. ABM 07 och leveransklausuler. Mottagningskontroll.
 • Styra eget lag: Olika typer av möten. Tidsredovisning. Arbetsberedning. Ta upp känsliga ämnen. Skapa engagemang och ett bra team. Vikten av återkoppling.
 • Styra UE: Vad ingår i avtal med UE? Planera och förankra med UE. Hålla UE möten/lagbasmöten. Vem har arbetsmiljöansvar?
 • KMA: Beställarkrav och interna krav. Kvalitets- och miljöplan. Egenkontroller. Arbetsmiljöplan med riskanalys. Skyddsrond.
 • Planera egen tid: Tips för att få tiden att räcka till. Vikten av att planera sitt eget arbete.

Praktisk information

Utbildningen omfattar två kursdagar.

Kommande kurstillfällen

27 – 28 aug
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
27 – 28 aug
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar
22 – 23 jan 2025
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
22 – 23 jan 2025
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Pris:

9 900 SEK exkl. moms

Pris:

9 900 SEK exkl. moms

Kurslängd:

2 dagar

Kommande kurstillfällen

Klicka på datum för att se alla kursdagar

27 – 28 aug
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
27 – 28 aug
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar
22 – 23 jan 2025
Lärarledd livestreamad utbildning
Platser kvar
22 – 23 jan 2025
Stockholm Saltsjöbaden
Platser kvar

Föreläsare på kursen

Fredrik Solberg – Arbetsledarutbildning, Ansvarig hantverkare, Ansvarig målare och Ritningsläsning
Fredrik, föreläsare på kurserna Ansvarig hantverkare, Arbetsledarutbildning och Ritningsläsning, har en gedigen…

Fredrik Solberg – Arbetsledarutbildning, Ansvarig hantverkare, Ansvarig målare och Ritningsläsning

Fredrik Solberg beskriver sig själv som en social, pragmatisk och kvicktänkt person som ofta kan tänka utanför givna ramar, med en strukturerad förmåga att skapa effektiva lösningar på problem och svårigheter. Att fungera som den centrala punkten i samarbeten och skapa en dynamisk atmosfär är något som han gör med lätthet. Han är skicklig på att engagera människor och få dem att känna sig inkluderade. Dessutom är han noggrann i sitt arbete, pålitlig som en klocka och sprider en positiv energi omkring sig.

Fredrik, föreläsare på kurserna Ansvarig hantverkare, Arbetsledarutbildning och Ritningsläsning, har en gedigen erfarenhet från byggsektorn. Idag arbetar han som projekt- och byggledare och besiktningsman. Han började sin karriär som snickare i början på 2000-talet och har dessutom arbetat under många år som lagbas, platschef och arbetsledare

Fredrik är föreläsare på kurserna:


Ansvarig hantverkare


Ansvarig målare


Arbetsledarutbildning


Ritningsläsning

Christer Törnros – Arbetsledarutbildning II och Ansvarig hantverkare
Christer Törnros, föreläsare på kurserna Arbetsledarutbildning II och Ansvarig hantverkare, har lång…

Christer Törnros – Arbetsledarutbildning II och Ansvarig hantverkare

Christer Törnros, föreläsare på kurserna Arbetsledarutbildning II och Ansvarig hantverkare, har lång erfarenhet av byggsektorn i roller som projektchef, projektledare, besiktningsman, platschef samt byggledare. Hans erfarenheter kommer främst från entreprenadsidan där han arbetat med bostäder, samhällsfastigheter som skolor, förskolor, sjukhus, vårdhem och köpcentrum. Projekten har varit såväl nyproduktion som renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Han har bland annat ansvarat för projektering, upphandling, organisation, besiktning och projektledning med fokus på kvalitet, tid och ekonomi. Som person är han kommunikativ, relationsbyggande och analytisk. Han är trygg och stabil med god självinsikt och hanterar sina arbetsrelationer på ett professionellt sätt.

Intyg:

Efter avslutad utbildning får du ett intyg på genomförd utbildning.

Utbildningens längd & hålltider

Utbildningen omfattar två kursdagar. Kursen startar klockan 8.00 och slutar klockan 15.30. Väljer du att genomföra kursen i ett fysiskt klassrum bjuder vi på lunch samt för- och eftermiddagsfika.

Företagsanpassad kurs

Vi skräddarsyr företagsinterna kurser till ditt företag som passar just ert behov, era system och mallar och som anpassas till er företagskultur. Ni kan också sätta ihop ert eget kurspaket där ni plockar önskade delar från våra kurser och skapa en helt egen utbildning.

Tipsa en vän om kursen

Fyll i formuläret så kontaktar vi din vän inom kort

[contact-form-7 id="6732" title="Tipsa en vän"]

Frågor om kursen?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.