272 LANDSKAMPER, TRE VM- OCH ETT OS-GULD.
JONAS BERGQVIST, 58, ÄR EN AV SVENSK HOCKEYS STÖRSTA SPELARE.
I DAG GÖR HAN TOPPKARRIÄR I NÄRINGSLIVET.
– MITT LEDARSKAP BYGGER PÅ ATT VARA NÄRA MÄNNISKOR, ATT ALLA SKA KÄNNA EN TRYGGHET, SÄGER JONAS BERGQVIST.
I Leksand är Jonas Bergqvist snudd på helgonförklarad. Ingen annan spelare i klubben får längre bära hans tröja nummer 18. Han spelade två säsonger i klubbens juniorlag och 15 säsonger i SHL. Han flyttade från skånska Ängelholm till Leksand i Dalarna när han var 16 år. Det blev en resa på 63 mil till en liten centralort med drygt 6000 invånare intill sjön Siljan. Resten är ett stycke hockeyhistoria. Jonas Bergqvist har spelat 272 landskamper för Tre Kronor. Han vann guld i både OS och VM.
– Jag såg aldrig hockeyn som något jobb. Jag hade tidigt en balans i livet. Jag pluggade företagsekonomi och hade ett arbete utanför rinken, säger Jonas Bergqvist.
Under sina fyra sista säsonger som spelare i Leksand arbetade han som klubbens marknadschef. När Jonas Bergqvist blev klubbdirektör 1999 omsatte Leksand 33 miljoner.
– Det var en ära att bli direktör, men också hårt jobb. Jag funderade en månad innan jag tackade ja till jobbet, säger Jonas Bergqvist.
När han efter sju år lämnade jobbet som direktör hade Leksand en omsättning på 100 miljoner kronor.
– Jag har ett motto med mitt ledarskap, att skapa en inspirerande miljö där motiverade människor trivs och vill utvecklas.
– DET FINNS MÅNGA LIKHETER MELLAN ISHOCKEYN OCH PROJEKT I BYGGSEKTORN, ATT VINNA EN MATCH I SHL KAN JÄMFÖRAS MED ATT KOMMA I MÅL MED ETT PROJEKT OCH KLARAT UPPSATTA MÅL, SÄGER ANNA BLEY, BYGGAKADEMINS REKTOR.
Hockeyvärlden upplevs ofta som en machokultur. Hur svårt var det för dig att bygga ett lag när du blev chef?
– Jag tror att den så kallade machokulturen har tryckts tillbaka inom ishockeyn för varje år som går. Jag skulle säga att det finns en stor försiktighet i klubbarna i dag.
Hur var klimatet i omklädningsrummet när du började spela i Leksand i början av 1980-talet?
– Bra, men vi yngre spelare hade förstås en stor respekt för de äldre och etablerade stjärnorna i laget.
Jonas Bergqvist var en av hjältarna när Tre Kronor tog sitt första OS-guld i Lillehammer, 1994.
– Det första förbundskaptenerna tog upp för att vi skulle lyckas i turneringen var att vi skulle bry oss om varandra.
Jonas Bergqvist var tidigt en ledare på isen och när han lade skridskorna på hyllan tog han med sig sina ledaregenskaper in i näringslivet.
Efter toppjobben i Leksand har Jonas Bergqvist varit vd på LRF Konsult, koncernchef på AJ Produkter, kontorschef på Swedbank i Halmstad och biträdande regionchef och rörelseområdeschef på Swedbank. Sedan sommaren 2020 driver han sitt konsultbolag Tvåsjutvå AB, med inriktning på ledar- och grupputveckling, föreläsningar, mentorskap och rådgivning. Jonas Bergqvist har en tydlig strategi när han bygger sina lag.
– Du ska som medarbetare förstå syftet med hur du jobbar och vilken identitet företaget har. Vad ska andra säga när de tänker på just oss, säger han.
Vad utgår du mest ifrån i ditt ledarskap?
– Det handlar om sex, sju olika spelregler som måste följas. Med givna regler skapar du en trygghet hos medarbetare.
– Jag är inte den som rullar däck och hjular med min personal i skogen. Jag går mer på djupet. Alla människor har en arena som de visar upp, det gäller som ledare att komma in bakom deras fasader.
Hur gör du det enklast?
– Att vara nära de jag arbetar med. Det kan vara allt från att ge feedback på bra saker, till att ställa frågor vad som gör en medarbetare glad eller om han eller hon har någon dold talang.
– Det gäller att få syre och energi i gruppen, varje sak du jobbar med har en stor betydelse i hur du lyckas.
Hur mycket anpassar du dig i ditt ledarskap beroende på vilket företag det handlar om?
– Det är stora steg mellan konsult- och idrottsbranschen. Men oavsett företag och bransch måste du som ledare hitta en inspirerande miljö där medarbetarna kan utvecklas.
BYGGAKADEMIN KOMMER UNDER HÖSTEN ATT ARRANGERA FLERA OLIKA UTBILDNINGAR SOM TAR UPP HUR MAN BÄST BYGGER ETT LAG, SKAPAR ENGAGEMANG OCH FÅR MED SIG ALLA PÅ ETT ENKELT SÄTT.
– Jonas Bergqvist är inne på samma linje som vi också lär ut. Det ska finnas tydliga mål som ska brytas ner för varje vecka, säger Anna Bley. Alla ska veta hur långt vi ska ha kommit på fredag eftermiddag – gärna genom att man som ansvarig har markerat målet på marken eller ritningen. Visuell planering är verkligen ett superverktyg i sammanhanget! Ett annat hjälpmedel som ligger mig varmt om hjärtat är arbetsberedningar, där vi tillsammans planerar kommande arbetsmoment – det skapar engagemang, effektivitet och ger förutsättningar för en säker arbetsmiljö.
– Medarbetare ska heller inte lägga energi på att skapa egna rutiner och mallar utan lägga allt fokus på det unika tex vid prognosarbete ska fokus ligga på bedömningar av framtida kostnader, inte hur man gör en prognos. Bra rutiner och IT-stöd frigör tid för det som verkligen kräver vår tankeverksamhet, säger Anna Bley.
Byggakademins rektor återkommer till ordet omtanke.
– Som chef är det viktigt att få med alla i teamet och att chefen bryr sig om och ser alla. Jag tycker också att man ska fira målen tillsammans. Det kan vara så enkelt som lite förmiddagsfika eller en lunch.
JONAS BERGQVIST TRE KONKRETA TIPS HUR MAN BYGGER ETT LAG
- Utgår från mig själv. Det ska kännas genuint och ärligt.
- Enkelhet. Ju fler som förstår desto bättre.
- Engagemang. Du ska vara nyfiken på din omgivning.
VILL DU LÄRA DIG MER OM TEAMBUILDNING?
Känner du att du behöver lära dig mer om teambuildning och hur du skapar engagemang i dina projekt håller vi ett flertal utbildningar som passar dig i byggsektorn. Läs mer om utbildningarna.
Av Thomas Kingdahl