Byggföretaget Tyresöbyggarna – intervju med Andreas Huggins, platschef

PÅ TIO ÅR har Tyresöbyggarna
gjort resan från ett litet nystartat byggföretag med privatkunder till en verksamhet med 45–50 anställda som uteslutande bygger för företag, kommuner och BRF:er, och även omfattar en serviceavdelning. När det kommer till kompetensutveckling på företaget så har personalen sedan 2014 gått flera kurser på Byggakademin inom områden som ledarskap, BAS U/BAS P och entreprenadjuridik

– Vi rekryterar gärna från de egna leden, säger Andreas Huggins, arbetschef på Tyresöbyggarna. Är det till exempel en snickare som vi ser potential i, då ser vi gärna att den personen tar nästa steg i utvecklingen. Det är ju också ett sätt att ge tillbaka lite. Ett annat exempel [där Tyresöbyggarna köpt in utbildningar] är vid nyanställningar, ellervid nya typer av projekt. Då får man helt enkelt försöka göra sig en bild av vilken typ av kompetens som behövs, och sedan höra med utbildningsleverantören. För oss har just den biten fungerat väldigt bra med Byggakademin.

Vilken kurs/utbildning har du haft mest praktisk användning av på jobbet?

– För min egen del så skulle jag nog säga entreprenadjuridiken. Som arbetschef så är det ganska mycket möten med beställare och så vidare. Och beställare lägger ju ofta fram saker och ting på ett sätt som gynnar dem mer än dig. Då är det bra att kunna stå på egna ben och veta vad som är rätt och fel. Annars riskerar du ju att du förlora pengar, eller i värsta fall hamna trassligt till rent juridiskt. Arbetsledarutbildningen tycker jag också har varit väldigt bra. Inte minst för att man får stöta och blöta lite med andra kursdeltagare, och byta erfarenheter och tillvägagångssätt för att lösa problem och hantera allt från planering och resurser.

Har det varit utbildningar på plats, eller har ni även gått utbildningar på distans?

– Från det att vi började gå utbildningar [2014] och hela vägen fram till pandemin så har all utbildning varit på plats. Under pandemin har vi även gått utbildningar på distans, via Zoom-möten. Det har fungerat alldeles utmärkt, även om det såklart är trevligt att ses på plats och träffa de andra kursdeltagarna.

Skriven av David Liljefors, DHM, Den Moderna Hantverkaren

Publicerad 2022-02-07

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest