Live-streamade kurser har kommit för att stanna

När coronapandemin bröt ut – då tänkte Byggakademin om. Med studieanpassade live-streamade kurserInnovativt, säkert – och väldigt populärt.

– Det är en annan tid nu och det gäller att vi anpassar oss på bästa och säkraste sätt, säger Anna Bley, Byggakademins rektor.

Viruset covid-19 har spridit sig som en löpeld över hela världen under 2020.

Tidigt i våras var det nog ingen som kunde föreställa sig hur allt skulle bli.
Och pandemin är långt ifrån över. Det visar även nya siffror som gjort att både Sverige och många andra länder över hela världen har agerat och åter tittat över tidigare regler och rekommendationer.

Det har handlat mest om att hålla avstånd och att inte träffas i större sällskap.

Byggakademin agerade blixtsnabbt när de första nya kraven kom från Folkhälsomyndigheten tidigt i våras.

Det tog bara drygt en vecka innan företaget hade ett helt nytt koncept klart för vidare utbildning.

Live-streamade kurser hos Byggakademin är en sorts hybridkurs vilket innebär att deltagaren numera själv kan välja om man vill vara på plats eller hemma.

Byggakademins rektor Anna Bley förklarar närmare vad live-streamad hybridkurs innebär:

– Deltagaren kan själv välja om man vill vara på plats eller hemma. Den enda skillnaden att delta hemifrån är att du sitter framför din dator och ser och hör allt som händer i klassrummet och att de som sitter i klassrummet ser och hör dig.

Finns det några svårigheter med ert nya sätt att hålla i era undervisningar?

– Vi har spridit ut kortare övningar så att den som sitter hemma inte bara behöver lyssna på datorn. Våra duktiga lärare har även bra hjälp av en stor tv-skärm som ger en total överblick över alla som deltar, säger Anna Bley.

Hur interagerar deltagarna på de live-streamade kurserna?

– Vi är väldigt tydliga med att vi uppmanar deltagarna att hela tiden ställa frågor oavsett var man sitter. Inför varje kurs får deltagarna även berätta kort om sig själva. Vi har upplevt att många som sitter i en trygg hemmiljö nu även vågar ställa frågor på ett helt annat sätt än vad de kanske gjort tidigare när de suttit tillsammans i en stor grupp.

Vad behöver en deltagare för att sitta hemma och få ta del av er undervisning?

– Internetuppkoppling, minst 2 mbps, kamera, antingen datorns eller en extern kamera, headset eller datorns mikrofon och högtalare, säger Anna Bley.

Finns det några andra viktiga saker en deltagare ska tänka på inför en live-streamad kurs?

– Att kunna hitta en plats där man får vara ostörd. Mer krävs egentligen inte.

Byggakademien kursutbud är stort. En termin innehåller 35 live-streamade kurser.

– Vi har med vårt nya sätt att jobba kunnat visa upp ett bredare sortiment än tidigare. Du behöver inte längre resa till de städer där vi har våra kurser. Nu har vi ett betydligt större utbud och det spelar ingen roll var man bor.
Nu kan även de som har långt till närmaste kurslokal få en möjlighet att träffa de bästa lärarna som är experter inom sina områden.

Hade du kunnat drömma om den här utvecklingen när ni startade er verksamhet 2015?

– Nej, inte alls, vi kunde inte föreställa oss ens i februari att det skulle bli en sådan här utveckling. Vi har lagt stor kraft på att hitta lösningar som gör det så enkelt och framför allt säkert för våra deltagare som anmäler sig till våra kurser.

Hur ser ni över säkerheten för de deltagare som sitter i era lokaler?

– Den är större än tidigare, säger Anna Bley.  Vi har byggt om så alla våra utrymmen har en större yta. Nu har vi lektionssalar som är gjorda för 70 personer, men där kanske i dag bara 10 till 14 deltagare sitter.

Hur ser era 20 lärare på de nya live-streamade kurserna?

– Vi har valt alla lärare med stor omsorg. Det är rutinerade och kompetenta. Allt har gått väldigt smärtfritt. Det är ett nytt, och framför allt ett modernt sätt, att arbeta som vi gör just nu. Våra live-streamade kurser har kommit för att stanna, säger Anna Bley.

Av Thomas Kingdahl

Läs mer om våra Live-streamade kurser

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest