”Det gäller att vara hållbar själv i allt du gör”
Han har cyklat mellan Stockholm och Rom och har nått toppen på Mount Everest.
Men när Oskar Kihlborg såg glaciärerna på Kilimanjaro försvinna ställde han om sin verksamhet.
– Du måste leva som du lär, säger äventyraren och tv-stjärnan och drar nu stora paralleller med hållbarhet och återbruk till byggsektorn.
Föreläsaren och fotografen Oskar Kihlborg har klättrat i några av världens farligaste och högsta berg, han har seglat över Atlanten, rott ensam över Östersjön och han har cyklat från Stockholm till den italienska huvudstaden Rom.
Kihlborg var en två föreläsare under Byggakademins webbinarium.
Oskar Kihlborg berättade med stor inlevelse om sitt liv och hur han har ändrat sin syn på sina äventyr.
Under sin föreläsning berättade äventyraren och tv-stjärnan från SVT:s “Mot Alla Odds” att hans nyfikenhet att kunna påverka miljön började när han, med sin expedition, besteg Kilimanjaro i afrikanska Tanzania.
– Jag såg hur bergets glaciärer försvann för varje år. Jag tänkte direkt att vi måste göra något direkt för miljön, säger Oskar Kihlborg. Vi började direkt att plocka batterier från berget. 480 stycken blev det till slut.
Ett hållbart äventyrande innebär numera bland annat kortare resor. Men inte bara det.
– Du måste lära som du lär. Jag har varit med och plockat skräp både från Mälaren och från havet i Östersjön. Vi har fokuserat på miljöfarligt avfall som ingen myndighet ansvarar för när det hamnar i vattnet, säger Oskar Kihlborg.
Han berättade bland annat hur han sparar energi i sin vardag – och hur han samtidigt håller sin kropp i form.
– Det gäller att vara hållbar själv i allt du gör. Jag har i dag hissförbud för att spara energi, därmed får jag också starkare ben, säger Oskar Kihlborg.
Äventyraren är engagerad i Östersjöns hälsa.
Han är med och bidrar till att skapa förståelse för vad vi som privatpersoner kan göra för att tillsammans påverka och förändra oroande tillstånd.
Oskar Kihlborg drog under sin föreläsning stora paralleller mellan sina äventyr och till byggsektorn, där det på senare år, har öppnats upp för en allt större marknad för återvinning och hållbarhet.
Per Wall, arbets- och marknadschef på företaget Zengun var webbinariets andra föreläsare.
Per Wall berättade om hur Zengun vill vara med och bidra på riktigt och hur företaget varje månad gör insatser.
Wall berättade vidare om Zenguns affärsidé och om hur företaget har lyckats uppfylla de krav på ställs på hållbart byggande och hur de hanterat den omställning som har krävts för att nå de uppsatta klimatmålen.
– Vi har gjort det genom att säkerställa kompetens inhouse och där vi behövt hjälp, ta in rätt specialister. Vi har satt upp målsättningar inom hållbarhet och under en tid mätt och följt upp dessa. Vi har nyfikna och drivna medarbetare som vill påverka, säger Per Wall.
– Vi har bland annat återanvänt huset i Haga norra i Solna där företaget Bilia hade sina lokaler till att bygga ett nytt hus. Projektet återhuset byggs med stöd från Vinnova, berättar Per Wall.
Några klockrena exempel är att fönster har återbrukats och att fasaden har återanvänts så mycket som det varit möjlighet.
– Det är ett roligt och ett häftigt grepp i den nya utvecklingen som nu sker, säger Per Wall.
Wall berättade även om Zenguns projekt, de kommande renoverade vårdrummen på Stockholms sjukhem, och om vad som kommer att återanvändas.
– Vi har sparat delar av den gamla inredningen, säger han. Vi bevarar och bygger nytt. Det gäller att tänka nytt och göra en förändring, men framför allt att vi alla försöker att leva som vi lär. Återbruk har stadigt ökat och efterfrågats det senaste två åren, säger Per Wall.
Av Thomas Kingdahl
Oskar Kihlborg, äventyrare och miljöentreprenör
Oskar är en av Sveriges mer erfarna äventyrare, föreläsare och fotograf. Han har över 25 års erfarenhet av en rad olika äventyr; allt från klättring, dykning, segling, kajak, rodd, flygning och skidor. Har är också känd från sitt sommarprat ”Sommar i P1” och som programledare för ”Mot alla odds”.
Oskar har ett stort miljöengagemang i Östersjön och Mälaren som bland annat har resulterat i boken “Skärgården upp och ner”. Ett exempel på hur han har ställt om sin verksamhet utifrån sitt miljömässiga ansvarstagande är att han alltid väljer bort flyg och bil som transportmedel till sina äventyr.
Per Wall, arbets- och marknadschef, Zengun
Per Wall, arbets- och marknadschef på Zengun och föreläsare på Byggakademins Arbetsledarutbildningar. Pers styrka återfinns i kärnverksamheten – att driva byggprojekt. Allt ifrån stora komplexa byggprojekt till mindre projekt. Han värnar om att driva hållbarhetsfrågorna från upphandling till kontrakt och ser alltid till att byggprojekten blir så hållbara som möjligt ur ett miljöperspektiv.