Så slipper du hamna i en konflikt

Det råder ett hårdare klimat i byggbranschen. Och en mindre vilja att kompromissa.

Byggakademin ger dig proffshjälp för att undvika fällor.

– Väljer man att inte sätta sitt byggprojekt i fokus kan det gå snett, säger Mattias Wittgren, vd och delägare på Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB samt populär föreläsare på Byggakademin.

Mattias Wittgren drömde som ung om att bli domare.

Men vägen via tingsrätten i Gävle och Stockholm samt Svea hovrätt slutade på en stor internationell advokatbyrå för stockholmaren.

Nu har han samlat på sig 20 års erfarenhet av affärsjuridik med en tydlig inriktning på fastighetsrelaterade frågor. Wittgren vd och dessutom en av landets främsta advokater på att lösa svåra tvister i större anläggningsprojekt.

– Jag bistår i samband med byggnads- och entreprenadprojekt klienter med de frågor som kan uppstå i projektet, säger Mattias Wittgren.

Wittgren är en av Byggakademins mest anlitade och uppskattade föreläsare.

Under en dag får ni chansen att lära er hur ni undviker att hamna i en tvist under ett pågående byggprojekt. Eftersom det råder coronapandemi så kommer kursen att hållas både digitalt och fysiskt.

– Jag kommer att berätta om olika fall som jag arbetat med under åren. Men kursdeltagarna kommer också att få föra fram olika frågeställningar när det kommer till regler och principfrågor. Vi kommer att prata om svårigheter och tvister som kan uppstå, men främst hur man undviker att hamna i konflikt.

Mattias Wittgren har tre nyckelmeningar som ständigt återkommer när en konflikt uppstår och när en advokat behöver kopplas in

  • När något blir fel
  • Om projektet inte håller tidsramen
  • Om projektet blir för dyrt

– Allt handlar egentligen om planering och god ordning. Det värsta är att blunda och bara köra på även om det inte gått som det var tänkt, säger Mattias Wittgren.

Hur vanligt är det?

– Jag skulle vilja säga att det är ett vanligt problem i många projekt där vi blir inkopplade, men å andra sidan – det är sällan någon ringer oss för att berätta att allt går på räls.

Hur undviker man att det går snett och att det blir fel under ett projekt?

– Det finns standardavtal med klara regler hur ett projekt ska drivas och vilken ansvarsfördelning som gäller mellan parterna. Bygger man fel blir det dock krångel som i sin tur kostar pengar, oavsett vems ansvaret är. Tydlighet och kommunikation är därför väldigt viktigt för att undvika problem.

Och hur ska man tänka om ett projekt blir för dyrt?

– Mycket hänger ihop i byggbranschen. Går något snett så riskerar projektet att dra ut på tiden vilket medför extra kostnader. Antingen får entreprenören ta smällen själv eller så har man rätt till ersättning. Även i denna del får man tolka standardavtalen.

Skiljer sig ett avtal beroende på storleken på ett projekt?

– Nej, inte själva standardavtalen. Däremot kan det slå lite olika. Vad gäller exempelvis vite är ofta 0,5 procent i veckan som gäller beräknat på det avtalade fasta priset. Ju större projekt ju större pengar blir det ju då fråga om. Ekonomiskt kan det förstås slå olika hårt beroende på projektets storlek, men också hur stora bolag som är parter i avtalet.

Går det att undvika att hamna i en tvist?

– Det kan vara svårt. Många som gått på kurser och föreläsningar glömmer ibland reglerna när man kommer tillbaka till verkligheten i projekten. Det gäller att ha koll på allt och anmäla direkt om något går snett eller om det tar för lång tid.

Hur har klimatet förändrats inom byggbranschen under dina 20 år som advokat?

– Det har blivit mycket tuffare och det är mycket viktigare i dag att ha rätt. Jag upplever ibland att det är viktigare att ha rätt i juridiska frågor än att projektet blir bra.

Har byggbranschen svårt att kompromissa?

– Haha, nja, helt uppenbart är det så ibland. Det krävs mycket vilja för att hitta kloka lösningar. Men som sagt var, där viljan att kompromissa är stor behövs oftast inte några advokater.

Av Thomas Kingdahl

KURSER INOM ENTREPRENADJURIDIK

Läs mer och Boka Entreprenadjuridik grundkurs

Läs mer och Boka Entreprenadjuridik fortsättningskurs

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest